Karlstads Tennisklubb genomför en elitsatsning – ”Team 300”

Karlstads Tennisklubbs värdegrund säger ”…Det är lika mycket värt att enbart spela tennis för att det är roligt och må bra som det är att satsa och nå den yttersta eliten.”.

Idag vill vi berätta om ett projekt för de som har störst ambitioner i föreningen. De spelare som verkligen vill nå yttersta eliten!

Karlstads Tennisklubb har beslutat om att starta och testa ett spännande projekt under 2017, och sedan göra en utvärdering om fortsättning vid årsskiftet.

Inom tennisvärlden, kan man i korthet säga att vill man bli riktigt bra inom tennis, och kunna leva på sin sport, bör man vara inom topp 300 i världen. För att nå denna topprankning behövs oerhört mycket målmedvetet arbete. Planering, tennisträning, fysträning, tävlingar samt massa resor och avkall på andra saker.

Alla spelare i Karlstads Tennisklubb i A- respektive B-grupp har fått frågan om att delta i detta projekt – ”team 300”.

Frågan som ställts är: ”är du villig att satsa på tennis för att nå elitnivå, topp 300?” Och i så fall, ”är du beredd att investera tiden som krävs, och ta ett stort eget ansvar för din träning, kanske spela mycket på egen hand, börja med fys-träning mer strukturerat osv”.

I föreningen har 8 spelare för 2017 sagt att de är villiga att satsa mer målinriktat och nappat på denna möjlighet. Det handlar om spelare som tävlar mycket redan idag.

Dessa spelare förväntas då vara ute på många tävlingar i landet (som bekostas på egen hand) och ta ett ännu större ansvar i sin träning, dvs det blir många träningspass utanför gruppträning som måste ske för att bli en riktigt duktig spelare.

Föreningens upplägg och stöd:
1) Tränaren har tillgång till tävlingskalender för varje spelare.
2) Efter varje tävling/match har tränare och spelaren telefonkontakt för en kort genomgång och analys av matchen. Ofta förlorar man, det gäller då att kunna analysera vad som gick bra och vad som kan förbättras till nästa match. Man ska lära sig av sina förluster.
3) För de spelare som är på tennisläger/tävlingar som Tennis Väst genomför, har Karlstads Tennisklubbs tränare kontakt med ansvariga för Tennis Väst för feedback/diskussion om utveckling, vad man ska fokusera på osv.
4) En gång per termin ges ett dedikerat gym-pass med en professionell personlig tränare (PT). En genomgång av individuella fys-övningar och områden som varje spelare ska jobba med för att bli stark och kroppen ska hålla. Denna del kan se olika ut för olika spelare.
5) Vid minst ett tillfälle per termin får denna elit-grupp ett 3 timmars träningspass med tränare utöver vanliga gruppträningen. Då ges tid att gå igenom sådant som varje enskild spelare behöver träna på.

Karlstads Tennisklubb tycker denna satsning är väldigt spännande och hoppas det ska sporra och stötta de som vill satsa stenhårt.

Om vi fortsätter med upplägget så kommer frågan fortsättningsvis ges till de som tar sig till A- och B-grupp i klubben. Man stannar inte heller per automatik kvar i denna grupp om man inte investerar enligt målsättning. Rätt tävlingsfokus måste finnas för att vara med i denna satsning. Vidare kommer föreningen försöka hitta en dedikerad sponsor för ”team 300”!