Grupper och träningsnivåer

Träningspolicy | uppförandekod och ”Fair Play” | grupper och träningsnivåer | seriespel och riktlinjer | tävlingstrappa och matchinfovärdegrund | betalpolicy


Karlstads tennisklubb erbjuder olika typerna av träning och grupper. Det är i princip fem övergripande nivåer, där fokus på alla nivåer förstås är att ha roligt med sin idrott och utvecklas som spelare!

  • Vi blandar gärna tjejer och killar i grupper, försöker sträva efter god jämställdhet.
  • Spelar man flera gånger i veckan så ska man normalt träna 50 % på sin nivå, 25 % uppåt och 25 % neråt.

1) Boll och Bus

En vanlig väg in i föreningen är när barnen är små, 6-11 år. Då börjar man nästan alltid i ”Boll och Bus”. Detta är vår mest lekfulla variant, där fokus ligger i lek, och att barnen ska lära sig träna i grupp, rent socialt och även uppskatta idrott och aktivitet. Det mest kretsar förstås kring tennis. Det finns många olika typer av lekar kring tennistemat som vi gör och lär barnen. Det går ut på att barnen ska tycka det är roligt! Föreningen försöker fånga barnens intresse för idrott och tennis framförallt.

Vi erbjuder kortare pass, ofta 45 minuter, och ofta att barnen är 12-15 st per grupp. Många lekar blir roligare om det är gott om kompisar runt omkring! Man tränar oftast maximalt 1 gång per vecka. Vi har alltid flera utbildade tränare på plats.

Spel på minitennisbana eller vanlig tennisbana. Spel med mjuka bollar eller orange (midi) boll.

2) Tennisskolan

Efter man spelat i boll och bus något år, så kan nästa steg vara att kliva in i det vi kallar ”tennisskolan”. Här tränar man på olika nivåer och man spelar med andra som är jämlika rent spelmässigt. Åldersmässigt kan det skilja några år inom en grupp. Tränarna tittar mest på spelmognad vid sammansättning av grupper.

I takt att man blir duktigare och mer inriktad på spela tennis, så får tar man sig vidare till mer avancerade grupper inom tennisskolan.

En del fåtal börjar på denna nivå att tävla i tennis. På egen hand, eller via de seriespel som klubben erbjuder, där Karlstads Tennisklubb spelar mot andra lag i andra klubbar. En del nöjer sig med att hålla igång en regelbunden träning, och det går förstås precis lika bra. Viktigast är att spelaren själv får ut det den vill av sitt idrottande och har roligt!

Passen här är ofta 60 minuter per gång. Föreningen försöker anpassa grupper om 5-6 personer per grupp. Det går även att spela flera tillfällen i veckan från denna nivå (maximalt 5 speltimmar/veckan).

Spel på riktig tennisbana, bollar är orange (midi) prickboll (maxi) eller riktiga tennisbollar.

3) Tävlingsgrupper (nivå A-D)

I takt med att spelaren mognar har man möjlighet att ta sig vidare till föreningens ”tävlingsgrupper”.

I A-gruppen återfinns spelare med hög spelkapacitet. Där spelar 8-12 spelare. A-gruppen är oftast unga vuxna, men även yngre riktigt lovande juniorer kan får möjlighet att spela här. B-grupp har ungefär lika många spelare som A-grupp. C-grupp och D-grupp något färre.

Passen här är ofta 1,5 timme långa men även 60 minuters pass spelas. Det går även att spela flera tillfällen i veckan från denna nivå.

Många av spelarna på denna nivå engagerar sig mycket i tävlingsspel och åker runt på olika turneringar på egen bekostnad. Föreningen uppmuntrar tävlandet och ser positivt på detta så länge spelaren tycker det är roligt och utvecklas.

För juniorspelare (upp till 25 år) som deltar i Karlstads TKs schemalagda tränings- och tävlingsgrupper på A, B och C-nivå måste ev tävlande med tävlingslicens ske för Karlstads TK (spelare kan få delta ändå i mån av plats, men endast om det inte blockerar annan Karlstad-spelare)

Extramöjligheter för tävlande juniorer i flera nivåer:

Nivå 1: Gratis pass/gymträning på Friskis&Svettis för juniorer 2 ggr/veckan för de juniorer som spenderar minst 3 timmar i veckan på tennisbanan för Karlstads TKs räkning och är minst 13 år.

Nivå 2: Extrapass för satsande tävlingsjuniorer minst 11 år. Anmälan veckovis till huvudtränare inför kommande fredagspass. För att delta på detta gäller följande:
* Sportsligt, god inställning och föredömligt uppförande föregående träningsvecka.
* Spelaren tränar i klubben minst 4 timmar/veckan.
* Spelaren tävlar för Karlstads Tennisklubb och har deltagit i minst 5 sanktionerade tävlingar utanför Karlstad senaste 12 månader.
* Spelaren värmer upp enligt de rutiner som skickas ut.

Nivå 3: tävlingsspelargruppen
För juniorer som verkligen satsar på sitt tävlande och har en seriös inställning.
+ personliga utvecklingssamtal, uppföljning av matcher, tränare med på tävling
+ Upp till 13 år. 4 privatpass/termin med huvudtränare
+ Över 13 år. 8 privatpass/termin med huvudtränare

Definition:
En tävlingsspelare är en tennisspelare som tävlar för Karlstads TK och satsar på sin tennis i mycket stor utsträckning, följande nedan kriteria ska nås:
Tävling – Tävla minst 12 sanktionerade tävlingar per år. Minst fem av följande namngivna sju tävlingar ska ingå. RM (inne), RM (ute), JSM (inne), SM (ute, försöka kvalificera sig), Elite Hotels Next Generation (ute), Båstad Corem Open och SALK Open ska ingå.
Träning – Träna minst 5h per vecka, något mindre om man är under 13år.
Från 13 år även kompletteringsträna med gym-träning på egen hand.
Personlighet – Visa mognad, uppträda sportsligt och ta ansvar för sin egen tennisutveckling.

4) Veterantennis

Inom föreningen finns ett antal duktiga spelare som spelar ”veterantennis” och som inte tävlar riktigt lika mycket längre som de gjort tidigare. De är några år äldre än de spelare som är med i tävlingsgrupperna. En målsättning för klubben är att man ska kunna vara aktiv hela livet inom sin idrott och därav att föreningen även erbjuder veterantennis.

Klubbens ambition är att kunna erbjuda veckoträningspass för seriespelande medlemmar för både herrar och damer. För att platsa i dessa grupper bör man vara inställd på att spela seriespel, tex i H45, H55.

5) Vuxentennis

Inom föreningens ”vuxentennis” spelar många som bara har för avsikt att motionera regelbundet. Det finns både nybörjare och mer erfarna spelare här. Passen är ofta väldigt populära!

Grupper ofta om 4 personer, spelar i 60 minuter åt gången.

—–
Utöver dessa vecko-gruppträningspass erbjuder föreningen sporadiskt kortare enskilda kurser i tennis för olika nivåer och åldrar. Både nybörjare, medelspelare och sommartennis är olika fristående aktiviteter som bedrivs. När det är aktuellt för ny kurs så sker separat utskick om detta, upplägg på Facebook och vår hemsida.

Aktuella träningsavgifter finns här.