Seriespel, info och riktlinjer

Träningspolicy | uppförandekod och ”Fair Play” | grupper och träningsnivåer | seriespel och riktlinjer | tävlingstrappa och matchinfovärdegrund | betalpolicy


Seriespelen är roligt, skapar ofta fin sammanhållning i en grupp och ger spelaren fin variation mot vanliga träningen, då man får spela mot andra som man normalt inte spelar mot. Man utvecklas som tennisspelare och har kul! Och framförallt, alla som kommit förbi boll och bus-steget kan vara med på seriespel! Så är du eller ditt barn inte med idag, anmäl intresse till tränaren inför kommande seriespel!

Varje vår/sommar (ute) och höst/vinter (inne) spelar ett antal lag från Karlstads Tennisklubb seriespel i tennis. Dessa seriespel organiseras dels av Svenska Tennisförbundet Väst, som Karlstads Tennisklubb sorterar under. Och dels Svenska Tennisförbundet.

Serier heter formellt ”Västserien inomhus/utomhus” respektive ”Svenska Tennisserien” och du hittar alla detaljer, serier, resultat på https://svtf.tournamentsoftware.com använd sidans sökfunktionen.

I Karlstads Tennisklubb är seriespel en viktig del av verksamheten.

Matcher och tävlande rent generellt skapar en till dimension i idrotten som gör att man lättare hänger kvar i sin tennis när man blir äldre. Seriespelet formar en bra lagkänsla där man vinner och förlorar tillsammans.  Vi tycker det är ett stort värde att försöka skapa en klubbtillhörighet redan i tidig ålder där man spelar och kämpar inte bara för sig själv utan också för sitt lag och Karlstads TK. Därför är det också viktigt att tänka på hur man uppträder på och vid sidan av banan när man representerar klubben.

Seriespelet är givande i alla åldrar. För de yngre i klubben är det en bra introduktion till matchspel och för de som spelar i våra seniorlag är det tuff och bra matchträning. En sak som är roligt med seriespel är att man som spelare inte är så utlämnad. Man åker i ett lag på 2-4 st och representerar Karlstads Tennisklubb, och spelar ihop mot annat lag. Det är ett enkelt sätt att börja spela matcher utan att anmäla sig till tävlingar.

Vad det gäller laguttagning och annat under seriespelet är det självklart viktigt för spelare och lagledare att veta vad som gäller. Klubben har några riktlinjer angående serierna för att på bästa sätt möta krav och önskemål på både bredd och elit.

Generellt gäller:

  • Spelare som representerar Karlstads TK ska alltid uppträda med Fair-Play, sportsligt och ärligt; mot sina medspelare och motspelare både på och vid sidan av banan. Visa respekt, rättvisa, ärlighet, rent spel och att visa stolthet med Karlstads TK.
  • Var noga med uppvärmning inför match. Värm gärna upp med klubboverallen på.
  • Tävla gärna i klubbkläderna.
  • För barn 13 år och äldre anger aktuell nivå-tennisrating vilken ordning man spelar i när man är uttagen. Lägst rating spelar 1:a singel.

Svenska Tennisförbundet Väst (www.tennisvast.se)

Västserien
Arrangeras på regional nivå och man sätter ihop serier baserat på geografi och spelnivå (man strävar efter att få jämna serier), inget avancemang mellan divisioner finns här.

  • Karlstads Tennisklubb har 10-12 serielag med per säsong. Det är ofta Herrar division 1, Herrar division 2, Pojkar 16, Pojkar 14, Pojkar 12, Pojkar/flickor 10, Pojkar/flickor 10 Musse, Damer +35, Damer, Flickor 14, Flickor 12 och några fler, ibland anmäler vi Lag 1 och Lag 2 på samma ålder.
  • För att en spelare ska tas ut i dessa lag ska tränarna anse att spelaren visar tillräckligt intresse för träning och tävling. Här har tränarna en kommunikation med lagledaren som ofta är en förälder.
  • Generellt gäller på denna nivå att alla ska få möjlighet ”att spela i princip lika mycket” och man turas om att stå över matcher om det behövs. Karlstads Tennisklubb rekommenderar att man är fler spelare som turas om, speciellt i de yngre grupperna. Man ska inte toppa lagen, utan gärna att många får spela, och rotera runt istället om det finns fler som vill vara med. (eller att vi helt enkelt anmäler Lag 1 och Lag 2 vilket också är möjligt).
  • För varje serielag har Karlstads tennisklubb utsett en lagledare. För yngre lag, företrädesvis en förälder till något av barnen som spelar. Lagledaren sköter bokningar av matcher, banor och kontakter med de andra lagen och egna laget. Klubben har ofta en lagledarträff initialt före en serieomgång startar.

Tioträffen
Svenska Tennisförbundet Väst arrangerar årligen ett enklare seriespel för de som är max 10 år. Kallas Tioträffen, där man spelar med orange boll, och kör lite enklare regler. (tillåten med serve underifrån från mitten av banan, man måste inte vinna med 2 game, bla) Minst 4 spelare. Perfekt första steg att börja spela seriespel i för de yngsta.

Dubbelträffen
Svenska Tennisförbundet Väst arrangerar årligen ett seriespel för damer +40 år, där man ska spela matcher mot andra klubbar i serieform. Man måste vara 4 deltagare.

Svenska Tennisförbundet (www.tennis.se)

Svenska Tennisserien
Arrangeras på nationell nivå och man sätter ihop serier delvis baserat på geografi. Man spelar i divisioner och kan gå upp eller ner beroende på var man kommer i serien.

  • Karlstads Tennisklubb har 3-4 lag som deltar. Normalt herrlag, damlag, herrar +45, herrar +55.
  • Den laguppställning som lagledaren vid det aktuella matchtillfället anser vara den som ger laget störst chans att vinna ska tas ut. Detta gäller både singel och dubbel. Aktuell rating ska väga tungt vid laguttagning.

Hur funkar det?
I seriespel, spelar man som lag. Killar/herrar spelar ofta 2-3 singlar och 1 dubbel per möte (bäst av 3 set, 3:dje set avgörs som supertiebreak). Damer/tjejer spelar ofta 2 singlar och 1 dubbel. Ibland kör man hemmamatcher och ibland bortamatcher. Enda som skiljer yngsta spelarna är att 10/12 klasser spelar 4 matcher (en match avgörs över 1 set) och 2 dubbel (i 1 set, där det då även kan det bli oavgjort!).

En stor del av matcherna för de lag som åker längre görs genom ”sammandrag”. Då samlas alla lag i serien på samma ort (ofta en ort som ligger geografiskt centralt), och spelar matcher en hel dag. Då kan man får spela mot 2 lag samma dag.

Kostar det något?
En fördel är att det är helt kostnadsfritt att delta i seriespel för Karlstads TK. Klubben står för spel, bana/bollar. Det krävs dock att någon förälder kliver fram och tar lagledarrollen.

Milersättning för bortamatcher utgår bara i Svenska Tennisserien och bara för lag anmälda i ”Herrserien” resp ”Damserien”. 18,50 kr/mil ersätts mot reseräkning till kansli. Dock måste spelarna samåka till bortamatcher. Övriga serielag får ingen milersättning.