Next Generation Club Cup Karlstads TK 2020

Next Gen Karlstads TK

Under lördagen 15 februari har klubben arrangerat ”Next Generation Club Cup Karlstads TK” för första gången. En ren klubbtävling för barn i klubben. Denna tävling har varit själva ”finalen” på en 3,5 månader lång satsning som kallas ”Player School”. Barn mellan 8-12 år har genomfört ett antal steg där man lärt sig räkna riktiga poäng, döma för kompisar, lära sig tennisregler, fair play, hur man packar tennisväskan inför match, hur man anmäler sig vid tävling, lite taktik osv. Allt man behöver för att kunna spela riktiga tennismatcher.

Slutmålet på Player School var att anmäla sig till en riktig tävling och genomföra dagens tävling. När alla matcher var genomförda hade man prisutdelning med pokaler och ett Player Card – ett grönt kort i tennis helt enkelt.

Det spelades många matcher under dagen. Stor del av deltagarna har aldrig spelat match tidigare så det var pirrigt på förmiddagen innan anmälan. Väl på plats anmälde sig spelare själv till tävlingsledningen som bockade av barnen. Lottning av grupper hade skett i förväg och spelformen för tävlingen var rena poolspelsgrupper där alla möter alla. Matcher genomfördes tidsbegränsade på 25 minuter med 5 minuters inbollning före.

Övriga deltagare i varje grupp som inte spelade har fått turas om att sitta i domarstolen och döma samt hålla reda på bollar som ej är i spel. Klubben har även haft utbildade medlemmar som tävlings- och matchledare på varje bana.

Barnen som deltog hade väldigt roligt och har tagit ett stort steg i sin individuella tennisresa. De är redo för att spela sanktionerade tävlingar även på andra orter. Även klubben har en ny erfarenhet då genomförande av Player School varit en resa där vi provat olika moment för att hitta vad som fungerar bäst. En favorit var tennisteori med pizzakväll för några veckor sedan som var ett av stegen i tennisutbildningen.

Karlstads TK är en utav flera föreningar som kört Player School under vintern -19/-20. Under 2020 kommer Svenska Tennisförbundet ta till sig de lärdomar som kommit fram under Player School och utveckla ett bredare digitalt koncept som kommer alla landets tennisklubbar till gagn.