Karlstad-domare på ATP/WTA Båstad

Karlstads TKs ledare Bella Bäcker har varit och dömt som linjedomare under WTA och ATP-tävlingarna senaste två veckor. Här svarar hon på några frågor kring detta uppdrag! 👍

 1. När man jobbar som linjedomare, hinner man följa matchen och njuta av tennisen fullt ut?
  Svar: Nej tyvärr kan man inte det, man behöver bara hålla sig fullt fokuserad på sin uppgift att hålla koll på sin linje. I början när man var ny och nervös så kunde man bara lägga fokus på sin uppgift och ingenting annat runt om, så man hade inte ens koll på vad det stod i matchen så man bara ”oj där var matchen slut”. Men efter ett tag när man kom in i det mer så kunde man även börja följa matchen lite mer och hålla koll på vad det står.
 2. Vad är det svåraste med detta jobb?
  Svar: Först trodde jag att själva dömningen skulle vara svårast men det var egentligen inte så svårt. Man reagerade bara mycket i början när man gick från att döma WTA till ATP för att det blev mycket mer tempo och mycket hårdare slag och speciellt när man skulle döma servarna, och att killarna gick mycket mer för linjerna märkte jag. Det var ganska svårt att döma killarnas dubbel också för det kunde gå väldigt snabbt när det blir volleydueller så det gäller att vara jätteskärpt där. Och även när de smashar så måste man vara riktigt snabb att hinna se exakt var bollen hamnar. Det som var lite svårt på WTA var att det bara var 5 st linjedomare på planen och då var man tvungen att döma hela singellinjen även genom nätet och till andra sidan, och det kunde vara rätt svårt att de ibland. Medans på ATP så är man 7 st linjedomare på planen och då dömde man bara singellinjen på sin egen sida fram till nätet. Men annars så var det bara svårt att komma ihåg alla smådetaljer som att man skriker ”fault” när bollen går ut vid serven och ”out” när bollen går ut under spelet. Och att man ska skrika först och sedan peka med armen och inte peka samtidigt som man skriker, vilket man lätt kan göra av ren reflex.
 3. Vad var den roligaste/mest udda händelse du var med om när du dömde (vart det några diskussioner)?
  Svar: De roligaste händelserna med själva dömningen var nog ändå när man gjort ett riktigt bra domslut vid linjen och spelaren gör en challenge på det domslutet och så visar det sig att man dömt rätt, då känner man sig nöjd, plus att man får mycket beröm från huvuddomaren då. Men det har inte hänt så mycket udda händelser när jag dömt, men en grej när jag dömde en match på ATP, så gjorde en spelare ett ljud när han slog och då stoppade den andra spelaren bollen för han trodde att ljudet kom från mig och att jag hade dömt ut bollen. Så då blev han sur på mig och bara ”den var ju långt inne” och jag stod och gjorde inne tecknet och fatta ingenting. Och då blev det en diskussion med huvuddomaren. Så på det sättet är det skönt att så fort det blir någonting så läggs allt på huvuddomaren, så vi linjedomare behöver inte ta några diskussioner.

 4. Vad har det bästa varit med dessa två veckor i Båstad?
  Svar: Det bästa har ju såklart varit hela upplevelsen att ha fått chansen att döma på en sådan hög nivå som WTA och ATP. Och att man på ett sätt har varit med i allt detta. Men det roligaste har också varit att man fått träffa så många nya människor från massa olika nationaliteter och fått massa nya vänner. Alla domare har blivit som ett gäng och vi har hittat på roliga saker efteråt varje dag och haft väldigt bra sammanhållning. De flesta av domarna var väldigt erfarna och har varit med i många år, men man som ny kom in snabbt och blev en del i gänget direkt.
—-
Vi från Karlstads TK kan konstatera att veckorna varit väldigt inspirerade och Bella och de andra domarna har mycket erfarenhet att ta med sig hem till sina klubbar! 🙋‍♀️🙋‍♂️☀️