Höstlovstennis och läger – ”Öka andel tävlingsspelare & öka matchspel”

Nu i höst har Karlstads Tennisklubb startat ett projekt ”Öka andel tävlingsspelare & öka matchspel” – för att skapa fler tävlingsspelare i klubben. Vi märker att det kan vara svårt som 13-14 åring att börja spela tävlingar, då motståndarna runt om i landet kan ha spelat 100-tals matcher redan. Vi inser att man måste bli van matchmomentet i yngre åldrar, redan mellan 7-12 år.

Målsättningen med projektet är att under 2019 ska minst 30 juniorer från klubben prova på att spela en extern (ej Karlstad) sanktionerad tävling. Dvs åka iväg till annan ort och delta i tennisturnering. Vi har bara en handfull som gör detta idag, tävlingsmomentet är en central del i tennis, därför vill vi försöka lyfta matchspel bland juniorer lite extra nu under vintersäsongen, för de som vill.
Hur ser detta ut? Jo dels märkte ni av det med SUN TENNIS TOUR; tävlingen som spelades för tävlingsovana juniorspelare i augusti där 45 spelare deltog. Dels kommer vi ha fler aktiviteter framöver med avsikt att få juniorerna att tycka det är roligt med matchspel. Ge dom bättre förutsättningar. För att bli bra på att spela tennismatch, måste man spela tennismatcher. Vanlig träning räcker inte, för matchsituationer bjuder andra förutsättningar och utmaningar.

Taktikvecka

Nästa aktivitet för vårt projekt startar under höstlovet. Vi erbjuder under höstlovet skollediga tennisspelande juniorer (7-16 år) en spännande taktik-vecka mellan 29/10 – 2/11!
Coach för denna vecka blir i första hand Andreas Lindgren – 2018 års svenska mästare i tennis herrar, och till höstlovet precis hemkommen från VM i USA i tennis, där han representerat Sverige och faktiskt är lagkapten! Han kommer alltså ha rykande färska erfarenheter hur det är fånga topp-placeringar i VM eller hur man bäst tacklar en retlig förlust. Det är oavsett en extremt duktig tennisspelare som kommer jobba med taktikveckan och för att just du/ditt barn ska få bästa förutsättningar framöver. Även vår huvudtränare Mikael ”Ville” Vilhjálmsson leder veckan.
Det kommer bli ca 50 % teori på banan med matnyttigt som spelare ska tänka på. Fokus på mentalt, inställning, övervinna jobbiga tankar. Vi gör 2 olika grupper åldersbaserade.
Grupp
Tid
Måndag 29/10
(Ville)
Tisdag 30/10
(Ville/Andreas)
Onsdag 31/10
(Ville/Andreas)
Torsdag 1/11
(Ville/Andreas)
Fredag 2/11
(Ville/Andreas)
7-10 år
TEMA TAKTIK (tennisskola, spelat i flera år
11:00 – 12:30
Goda vanor
Hur tänker man?
Returer
Placering av boll
Hur är banan uppdelad
Enkel matchcoach

Hur man ska tänka och göra mellan poängerna

Matchtaktik

11-16 år
TEMA TAKTIK (tennisskola, spelat i flera år)
12:30 – 15:00

Goda vanor

Matchtiden

Mental förberedelse

Löpning/beslut

Taktiska servereturer

Skriva matchanalys

De tre zonerna

Matchcoachen

Hur man spelar efter poängställning

Hur man ska tänka och göra mellan poängerna

Skriva en personlig analys – ”Lär känna dina tenniskunskaper”

Matchtaktik

Småtips

11 – 16 år
15:00 – 16:00

Fritt spel

Fritt spel

Fritt spel

Fritt spel

Fritt spel

Veckan efter höstlovet har Racketcenter stängt för villamässa mellan 6 – 12 november.

Lägerhelg

Då har vi valt att arrangera ett tennisläger i Filipstad istället mellan 9 – 11 november, där våra juniorer får träna på sina nyvunna taktik-kunskaper. Det kommer bli fokus på korta och snabba matcher. De yngre spelar några timmar, och äldre kan sova över. Ville är på plats alla 3 dagarna. Men vi behöver även föräldrar som hjälper till med skjutsning, fixa mat, och några som kan sova över. Annars kan vi inte genomföra detta.
Vår plan här är att dela in våra juniorer i lämpliga grupper spelkapacitetsmässigt och rotera grupperna över dessa 3 dagar. Då vi inte vet ännu hur populärt detta blir, så kan vi inte säga exakta tider. Men tanken är att de yngsta börjar.
Ovan aktiviteter är för våra aktiva juniorer 100 % kostnadsfritt, då föreningen fått bidrag beviljat av Svenska Tennisförbundet för detta ändamål.
Är ditt barn medlem i KTK och vill delta i ovan aktiviteter? Svara då på följande 5 punkter (och skicka in via epost till info@karlstadtk.se).
  1. Ditt barns namn och födelseår.
  2. Om barnet vill delta på taktikvecka.
  3. Om barnet vill delta på tennisläger i Filipstad.
  4. Om barnet vill sova över i tennishallen Filipstad (om möjlighet finns).
  5. Om ni som förälder kan tänka er att hjälpa till (föreslå gärna själva, vi behöver skjutshjälp, fix med mat i Filipstad, några som sover över), ange ditt namn, telefonnummer och vad du kan stötta med.
Svar senast torsdag 18 oktober till info@karlstadtk.se