Träning och grupper

Karlstads tennisklubb erbjuder olika typerna av träning och grupper. Det är i princip fem övergripande nivåer, där fokus på alla nivåer förstås är att ha roligt med sin idrott och utvecklas som spelare!

1) Boll och Bus

En vanlig väg in i föreningen är när barnen är små, 6-9 år. Då börjar man nästan alltid i ”Boll och Bus”. Detta är vår mest lekfulla variant, där fokus ligger i lek, och att barnen ska lära sig träna i grupp, rent socialt och även uppskatta idrott och aktivitet. Det mest kretsar förstås kring tennis. Det finns många olika typer av lekar kring tennistemat som vi gör och lär barnen. Det går ut på att barnen ska tycka det är roligt! Föreningen försöker fånga barnens intresse för idrott och tennis framförallt.

Vi erbjuder kortare pass, ofta 45 minuter, och ofta att barnen är 12-15 st per grupp. Många lekar blir roligare om det är gott om kompisar runt omkring! Man tränar oftast maximalt 1 gång per vecka.

 

2) Tennisskolan

Efter man spelat i boll och bus något år, så kan nästa steg vara att kliva in i det vi kallar ”tennisskolan”. Här tränar man på olika nivåer och man spelar med andra som är jämlika rent spelmässigt. Åldersmässigt kan det skilja några år inom en grupp. Tränarna tittar mest på spelmognad vid sammansättning av grupper.

I takt att man blir duktigare och mer inriktad på spela tennis, så får tar man sig vidare till mer avancerade grupper inom tennisskolan.

En del fåtal börjar på denna nivå att tävla i tennis. På egen hand, eller via de seriespel som klubben erbjuder, där Karlstads Tennisklubb spelar mot andra lag i andra klubbar. En del nöjer sig med att hålla igång en regelbunden träning, och det går förstås precis lika bra. Viktigast är att spelaren själv får ut det den vill av sitt idrottande och har roligt!

Passen här är ofta 60 minuter per gång. Föreningen försöker anpassa grupper om 4-5 personer per grupp. Det går även att spela flera tillfällen i veckan från denna nivå (maximalt 5 speltimmar/veckan).

 

3) Tävlingsgrupper (nivå A-D)

I takt med att spelaren mognar har man möjlighet att ta sig vidare till föreningens ”tävlingsgrupper”.

A-gruppen är klubbens elitnivå. Där spelar 10-12 spelare. A-gruppen är oftast unga vuxna, men även yngre riktigt lovande talanger kan får möjlighet att spela här.

B-grupp har ungefär lika många spelare som A-grupp. C-grupp och D-grupp något färre.

Passen här är ofta 1,5 timme långa men även 60 minuters pass spelas. Det går även att spela flera tillfällen i veckan från denna nivå.

Många av spelarna på denna nivå engagerar sig mycket i tävlingsspel och åker runt på olika turneringar på egen bekostnad. Föreningen uppmuntrar tävlandet och ser positivt på detta så länge spelaren tycker det är roligt och utvecklas.

 

4) Veterantennis

Inom föreningen finns ett antal duktiga spelare som spelar ”veterantennis” och som inte tävlar riktigt lika mycket längre som de gjort tidigare. De är några år äldre än de spelare som är med i tävlingsgrupperna. En målsättning för klubben är att man ska kunna vara aktiv hela livet inom sin idrott och därav att föreningen även erbjuder veterantennis.

 

5) Vuxentennis

Inom föreningens ”vuxentennis” spelar många som bara har för avsikt att motionera regelbundet. Det finns både nybörjare och mer erfarna spelare här. Passen är ofta väldigt populära!

Grupper ofta om 4 personer, spelar i 60 minuter åt gången.

 

—–
Utöver dessa vecko-gruppträningspass erbjuder föreningen sporadiskt kortare enskilda kurser i tennis för olika nivåer och åldrar. Både nybörjare, medelspelare och sommartennis är olika fristående aktiviteter som bedrivs. När det är aktuellt för ny kurs så sker separat utskick om detta, upplägg på Facebook och vår hemsida.