Seriespel – tennis

Varje vår (ute) och höst (inne) spelar ett antal lag från Karlstads Tennisklubb seriespel i tennis. Dessa seriespel organiseras dels av Tennis Väst, som Karlstads Tennisklubb sorterar under. Och dels Svenska Tennisförbundet.

Serier heter formellt ”Västserien inomhus/utomhus” respektive ”Svenska Tennisserien” och du hittar alla detaljer, serier, resultat på https://svtf.tournamentsoftware.com använd sedan sökfunktionen.

Mer info: http://www.tennis.se/tavlingarseriespel/Seriespel/Guiderseriespelshantering/

Vilka lag har vi?
Karlstads Tennisklubb har 10-12 serielag med per säsong. Det är ofta Herrar +45, Herrar Elit division 1, Herrar division 2, Pojkar 16 division 1, Pojkar 14 division 1, Pojkar 12 division 2 norra, Pojkar/flickor 10 Musse division 2 norra, Damer -35, Damer division 2, Flickor 14, Flickor 12 division 2 norra och några fler, ibland anmäler vi Lag 1 och Lag 2 på samma ålder.

Den uppmärksamma noterar här att vi för närvarande är underrepresenterade bland tjejerna. Både yngre lag och högre nivå. Vi vill gärna uppmuntra våra tjejer att ta sig an lite seriespel! Ser ni som medlem att ni kan uppmuntra detta, gör gärna det!

Hur funkar det?
I seriespel, spelar man som lag. Killar/herrar spelar ofta 3 singlar och 1 dubbel per möte (bäst av 3 set, 3:dje set avgörs som supertiebreak). Damer/tjejer spelar ofta 2 singlar och 1 dubbel. Ibland kör man hemmamatcher och ibland bortamatcher. Enda som skiljer yngsta spelarna är att 10/12 klasser spelar 4 matcher (en match avgörs över 1 set) och 2 dubbel (i 1 set, där det då även kan det bli oavgjort!).

En stor del av matcherna för de lag som åker längre görs genom ”sammandrag”. Då samlas alla lag i serien på samma ort (ofta en ort som ligger geografiskt centralt), och spelar matcher en hel dag. Då kan man får spela mot 2 lag samma dag.

En sak som är roligt med seriespel är att man som spelare inte är så utlämnad. Man åker i ett lag på 2-4 st och representerar Karlstads Tennisklubb, och spelar ihop mot annat lag. Det är ett enkelt sätt att börja spela matcher utan att anmäla sig till tävlingar.

För varje serielag har Karlstads tennisklubb utsett en lagledare. För yngre lag, företrädesvis en förälder till något av barnen som spelar. Lagledaren sköter bokningar av matcher, banor och kontakter med de andra lagen och egna laget.

Karlstads Tennisklubb rekommenderar att man är fler spelare som turas om, speciellt i de yngre grupperna. Man behöver inte toppa lagen, utan gärna att många får spela, och rotera runt istället om det finns fler som vill vara med. (eller att vi helt enkelt anmäler Lag 1 och Lag 2 vilket också är möjligt). Undantag är dock för spel i division 1, där lagledaren försöker låta de bästa spelarna få första tjing på spel.

Så för er som inte provat tidigare, säg till din tränare att du vill vara med i seriespel, så kan föreningen planera för det. Det krävs nämligen att vi ser att det går att bilda ett lag innan vi anmäler ett. Det är oftast seriespel i mitten av hösten inomhus och i slutet av våren utomhus.

Kostar det något?
En annan fördel är att det är helt kostnadsfritt. Klubben står för spel, bana/bollar, och ev fika på hemmamatcher (max 400 kr/lag och serieomgång). Det krävs dock att någon förälder kliver fram och tar lagledar-rollen.

Milersättning för bortamatcher utgår bara till ”Herrar Elit” och ”Damer Elit”. 18 kr/mil ersätts mot reseräkning till kansli. Dock måste spelarna samåka till bortamatcher. Övriga serielag får ingen milersättning.

Seriespelen är roligt, skapar ofta fin sammanhållning i en grupp och ger spelaren fin variation mot vanliga träningen, då man får spela mot andra som man normalt inte spelar mot. Man utvecklas som tennisspelare och har kul! Och framförallt, alla som kommit förbi boll och bus-steget kan vara med på seriespel! Så är du eller ditt barn inte med idag, anmäl intresse till tränaren inför våren och kommande ute-seriespel!